En frossen skulder kan være meget smertefuld og hindrende i hverdagen - det er derfor vigtigt med den rette behandling og hjælp hos fysioterapeuten. 
I følgende blogindlæg vil jeg beskrive den frosne skulder og hvordan du kan identificere og differentiere den fra andre skulderlidelser. 

En frossen skulder er betegnelsen for en inflammationstilstand i skulderens ledkapsel. Inflammationen forårsager hævelse og spændt ledkapsel, dette resulterer i nedsat bevægelighed af skulderen samt smerter. En frossen skulder rammer ca. 5 ud af 100, typisk folk mellem 40-60 år og hyppigst kvinder. Diabetespatienter er også mere eksponerede. I langt de fleste tilfælde kendes den udløsende faktor ikke. 

En frossen skulder inddeles i 3 faser; 

  1. Fase - Frysende fase. Typiske symptomer er tiltagende smerter og en oplevelse af tiltagende manglende bevægelighed i skulderen.
  2. Fase - Frossen fase. Skulderen bliver stiv og der opleves minimal bevægelighed af skulderen. Smerter aftager typisk i denne fase. 
  3. Fase - Optøende fase. Bevægeligheden i skulderen begynder at blive bedre og der opleves mindre stivhed. 

Husk at faserne er flydende, man går ikke fra en fase til næste fase natten over. 

Hvad kendetegner en frossen skulder?

1

Nedsat udadrotation
Et typisk tegn på en frossen skulder er tydelig nedsat udadrotation i skulderleddet. 
Dette kan tjekkes ved at placere din albue, så den har kontakt med siden af kroppen. Hold den i 90 grader og roterer under armen udad. 

1

C5 dermatomet
Der forekommer hyppigt smerter omkring skulder svarende til C5 dermatomet. Det beskrives typisk som en smerte siddende på siden af skulderen.

1

Hvilesmerter
Patienter beskriver typisk udtalte natlige smerter med uro og ubehag. Svært ved at finde positioner hvor skulderen kan få ro, og påvirket nattesøvn.

Skrevet af fysioterapeut Lasse Thomsen