Skiferie sæsonen nærmer sig med hastige skridt, og med forberedelse og omtanke kan du klargøre hoved og krop til fuld fart ned af løjperne.

De fleste ser ikke skiferien som en elitesports værdi belastning, men faktum er, at det er det. At stå på ski stiller andre og større krav til din fysiske formåen end du er vant til i dagligdagen. Er din krop ikke klar på disse krav, så risikerer du at skiferien ikke bliver den tur du drømte om. Træt muskulatur på baggrund af højere fysiske krav vil gøre din krop reagerer langsommere på uforudsete hændelser. Det er derfor værd at sætte tid af til at klargøre dig selv til skiferien.

Sådan bliver du klar til skiferien

Balance:
En god balance kan hjælpe dig med at afværge fald på glat underlag eller ujævnheder. Dette kan trænes ved et-bens-stand, vippebræt, balancepude eller hop med landing på et ben. Husk balancen trænes bedst i øvelser, hvor du har fornemmelsen af at du er lige ved at miste den.

Udholdenhed:
At stå på ski er motion fra morgen til aften, det kan derfor være vigtigt at du øger din fysiske formåen inden du tager af sted. På den måde mindsker du risiko for skader, og skiferien bliver også sjovere, hvis kroppen ikke er helt udkørt efter første dag. Konditionstræning som løb, cykling, svømning eller raske gåture, vil alle være motionsformer som kan øge din udholdenhed.

Styrketræning: 
At stå på ski kræver som nævnt muskelarbejde. Prioritere derfor gerne at få trænet din styrke af mave, ryg og ben. Dette kan gøres med simple øvelser som rygbøjninger, mavebøjninger og squats.

1

2

3

Kilder:
På ski uden skader (fysio.dk)
https://www.alt.dk/sundhed/begynd-traeningen-til-skiferien-nu-og-undgaa-skader

Skrevet af fysioterapeut Lasse Thomsen